Ogłoszenie

Za Off Top rozdawane będą bany!

#1 2008-07-07 20:48:00

Kyone

Ork

Punktów :   

Przepisy.

Widzę iż w krainie brak jakichkolwiek przepisów prawnych, co "utrudnia" funkcjonowanie.
proponował bym więc napisanie:
- Konstytucji Krainy Żywiołów.
- Prawo Karne.
- ustawa o Atakach
- Ustawa Sądownicza.
- Ustawa Klimatyczna. ( czytaj: Wymogi profili, avatarów, imion )

To by było chyba najpotrzebniejsze. osobiście mógł bym się zająć napisaniem ustawy sądowniczej oraz prawa karnego. Posiadam doświadczenie z innych gier fantasy, więc nie był by to problem.

Mój profil zaczyna się tu:"Chcę kochanki której nie będę musiał kochać"

Jeśli podoba Ci się mój post lub pomogłem Ci, nie dodawaj punktu. Zrobiłem to z chęci pomagania lub samej satysfakcji. A skończył się tutaj!

#2 2008-07-08 07:38:47

Lúthiena

Szczur

status 5527371
2237338
Call me!
Punktów :   

Re: Przepisy.

Jeśli chodzi o prawo, zgadzam się w 100%... Jest potrzebne. Nie ma na razie żadnego przepisu... Nic... Należy zająć sie nie tylko spisaniem ustaw. Przydałoby się także rozpisać konkurs na sędziego, ławników i prawników, aby kraina mogła dobrze funkcjonować....

Jeśli chodzi o spisanie prawa, w razie czego jestem chętna do pomocy.
Ewentualnie mogłabym też napisać ustawę o nazewnictwie klanów, postaci, wygląd avatarów i ich zgodność z profilem, klasą itp. Czyli właśnie ustawa klimatyczna.

Ostatnio edytowany przez Lúthiena (2008-07-08 07:41:17)

#3 2008-07-08 14:56:38

Kyone

Ork

Punktów :   

W ogóle przydały by się osoby pilnujące porządku w grze. takie jak np. książę, czy jak kto woli, strażnik. Chyba, że władcy samemu chcą pilnować wszystkiego, wtedy nie mam nic przeciw. Zdał by się też ksiądz, bo już nie mogę się doczekać nocy poślubnej. Chyba, że któryś z władców chciał by mi i wybrance pobłogosławić.

Jeśli podoba Ci się mój post lub pomogłem Ci, nie dodawaj punktu. Zrobiłem to z chęci pomagania lub samej satysfakcji. A skończył się tutaj!

#4 2008-07-08 17:18:41

Amii

Goblin

Punktów :   

Kyone, za mało napisałeś.. ja propunuje napisanie:

- Ustawa o Profilach
- Ustawa o Imionach
- Ustawa Zasadnicza
- Ustawa o walkach międzu Mieszkańcami
- Ustawa o Strażnicach
- Ustawa o Avatarach
- Ustawa o Klanach
- Ustawa o Karczmie
- Ustawa o Kradzieżach
- Ustawa o Nazwiskach

·٠•●..♥~♥~..:::S•E•S•J•I:::..~♥~♥..●•٠

#5 2008-07-08 17:41:31

Lúthiena

Szczur

status 5527371
2237338
Call me!
Punktów :   

Ja bym zrobiła to tak, jak w pewnej krainie, w której bywam, tj. :

KODEKS krainy
Dekret o Nazewnictwie Organizacji Międzyklanowych
Dekret o Pożyczkach
Kodeks Etyki Prawniczej
Uchwała o Nazewnictwie Klanów, Postaci oraz Avatarach
Regulamin Pracy Rady Królewskiej
Dekret w Sprawie Zakazu Rozsyłania Nieuczciwej Reklamy
Ustrój Sądu Najwyższego
System Kar
Zasady Karczmy
Ustawa o Władzy Wykonawczej
Ustawa o Tagach Klanowych
Ustawa o Wojnach Międzyklanowych
Nazwy zastrzeżone
Ustawa o ograniczeniu swobód obyczajowych

#6 2008-07-08 17:53:40

Dragot

Szczur

Punktów :   

To, o czym pisała Amii, zwykle mieści się w ramach Konstytucji właściwej, jako jej paragrafy, więc nie widzę powodu, by to tak rozbijać...
Ale jak sobie chcecie.
A ty Luthieno, troszkę za duzo proponujesz na początek.
Ja bym się zajął najpierw konstytucją, najlepiej poprzez przeniesienie jej z innych Królestw, powiedzmy Lor albo Amo. Trochę nieładny sposób, ale prawa w tych krainach są całkiem rozsądne i miały by zastosowanie u nas.

#7 2008-07-08 17:59:44

Amii

Goblin

Punktów :   

Dragot śmieszny jesteś.. A ty Luthieno czy jak ci tam za dużo tego i powiedz co by to zawierało?? Czekam

A tak w ogóle to:

KODEKS krainy
Dekret o Nazewnictwie Organizacji Międzyklanowych
Dekret o Pożyczkach
Kodeks Etyki Prawniczej
Uchwała o Nazewnictwie Klanów, Postaci oraz Avatarach
Regulamin Pracy Rady Królewskiej
Dekret w Sprawie Zakazu Rozsyłania Nieuczciwej Reklamy
Ustrój Sądu Najwyższego
System Kar
Zasady Karczmy
Ustawa o Władzy Wykonawczej
Nazwy zastrzeżone
Ustawa o ograniczeniu swobód obyczajowych

Emm.. tak jakby to się dało by złącząć było by łatwiej..

Np.

Uchwała o Nazewnictwie Klanów

To o klanach, powinno być w jednej ustawie..

Ostatnio edytowany przez Amii (2008-07-08 18:02:56)

#8 2008-07-08 19:15:54

Lúthiena

Szczur

status 5527371
2237338
Call me!
Punktów :   

Uhm... rozumiem... Właściwie ustawy dotyczące klanów moznaby rzeczywiście złączyć...

A tedy mielibyśmy:
Ustawę o nazewnictwie i wojnach międzyklanowych. A wtedy w nazewnictwo wchodzi nie jedynie pełna nazwa klanu, ale również tag klanu.

Jeśli mamy to wszystko skrócić i jakoś zwięźle połączyc, mogłoby to wyglądać tak:

Kodeks Krainy
Ustrój sądu najwyższego oraz władzy wykonawczej
Ustawę o nazewnictwie i wojnach międzyklanowych
Uchwała o nazewnictwie postaci, avatarach, profilach
Zasady karczmy
Ograniczenie swobód obywatelskich
System kar

i na sam początek to powinno wystarczyć, choć i tak sporo tego. Moim zdaniem, jednak jest to niezbędne...
Może jak się całość rozkręci jakoś, to wtedy coś można dopisać....

Tymczasem, co miało by to zawierać?

Kodeks Krainy - Co jak co... ale tu akurat chyba nie muszę nic tłumaczyć... Nic innego, jak zwykłe chrzanienie o krainie... Kto jaką władzę sprawuje, zasady rejestracji i logowania, prawa obywatelskie... bla bla bla... nieciekawy bełkot
Ustrój sądu najwyższego oraz władzy wykonawczej - z czego składa się sąd najwyższy, z czego władza wykonawczy, co wolno sędziemu itp i to że decyzja sądu najwyższego jest ostateczna i że działa on indywidualnie, ewentualnie może konsultować się z organami władzy.
Ustawę o nazewnictwie i wojnach międzyklanowych - Jak wolno, a jak nie nazwać klan, ogólnie o atakach na klany itp.
Uchwała o nazewnictwie postaci, avatarach, profilach - generalnie o tym, jak można nazwać postać, jak nie.... eee... o tym, że avatar ma być zgodny z kartą postaci itp. i że ma przedstawiać postac, nie może być grupka osób i takie tam i o profilach...
Zasady karczmy - wiadomo co.. żadnych przekleństw i trzymanie się klimatu, żeby ktoś nie wpadła z kałahem i nie zaczął rozwalać wszystkiego...
Ograniczenie swobód obywatelskich, czyli np to co można mieć w opisie, żeby ktoś nie napisał, że własnie wciaga nosem kreskę amfy czy czegoś w tym stylu, albo nie opisywał swoich doznań czy fantazji erotycznych, żeby przez to nikt nie poczuł się zgorszony, czy np. nie wiem jakieś rasistowskie teksty tez nie są na miejscu.
System kar - a to już wiadomo co Za co jest się karanym i kto nalicza sankcję i takie tam też

Jakaś niejasność? XD

#9 2008-07-08 19:51:51

Kyone

Ork

Punktów :   

Wydaje mi się, że robicie z tego "poligon". kto napisze więcej ustaw.
Ustawa o imionach, profilach, avatarach, karczmie, można zmieścić w jednej ustawie klimatycznej.
ustawę o atakach, kradzieżach, walkach klanowych, można opisać w ustawie o atakach (ogólnie). Więc po co tworzyć 50 bezsensownych ustaw? Skoro można je logicznie zmieścić w pięciu. Skoro chcecie coś pomóc, to najpierw poczekajcie na zdanie administratora, bo być może takie przepisy się już piszą, a spamować każdy głupi potrafi. A jeśli jednak nie ma, to nie pierdzielcie od rzeczy co jest potrzebne, tylko to zróbcie. ja w każdej chwili mogę napisać konstytucję, ustawę o sądzie i kodeks karny.

#10 2008-07-08 21:04:26

Ariz

Admin

2805908
Punktów :   

Kyone ma rację. Prawo jest napisane i zostanie dodane. Wtedy poproszę o opinie.

http://krolestwo-zywiolow.pl/sygna.php?id=2

#11 2008-07-08 21:08:45

Amii

Goblin

Punktów :   

No więc jak zostało napisone może zostanie dodane NATYCHMIAST!!

Ostatnio edytowany przez Amii (2008-07-08 21:08:58)

#12 2008-07-08 21:13:22

Kyone

Ork

Punktów :   

Po co? Kosmetyczne zmiany, poprawki. na cholerę wystawiać wszystko natychmiast, by potem wpatrywać się we własne błędy i pluć w brodę, że jednak mogło się poczekać i je poprawić.
Z chęcią przestudiuję prawo, trochę się w tym grzebię, nawet zacząłem już pisać ustawę o sądzie najwyższym, na potrzebę gry. tak więc radą służę.

#13 2008-07-08 21:16:17

Amii

Goblin

Punktów :   

Ja prawko mam już napisane, bo byłam Władczynią w innym królestwie, że tak powiem..

#14 2008-07-08 21:28:33

Kyone

Ork

Punktów :   

Może wyglądać to jak przechwałka, ale ustawą o sądownictwie pisałem do trzech gier, kodeks karny również a prawo klimatyczne do jednej. zawsze były inne, pisane na potrzebę gry, a nie bytu. każda kraina jest inna, więc i podchodzić do niej trzeba inaczej. A nie klepać jeden schemat. Każdy potrafi iść na łatwiznę.

#15 2008-07-09 08:11:14

Ariz

Admin

2805908
Punktów :   

Dokładnie, a nie zależy nam przecież na powielaniu praw z innych krain. Prawo zostanie umieszczone w odpowiednim temacie. Jeżeli ktoś ma chęć może takie napisać i wtedy wstawić na forum do oceny. Prawo, które waszym zdaniem lepiej się sprawdzi zostanie zatwierdzone (w chwili obecnej prawo można już zobaczyć w gmachu sądu).

http://krolestwo-zywiolow.pl/sygna.php?id=2

Nie off topujemy

Stopka forum

RSS